Webflow VS. WordPress

Er zijn veel verschillende tools die kunnen helpen bij het creëren van websites. Neem bijvoorbeeld Webflow en WordPress. Twee tools die vaak worden ingezet door webdevelopers maar beide totaal andere faciliteiten hebben. Benieuwd naar de werkwijze van deze tools met de daarbij behorende voor- en nadelen? Je leest het in dit blog!

Webflow
Webflow biedt een andere ervaring dan de meeste tools. Webflow is een website waarin je visueel websites kunt bouwen. Hun USP is dat graphic designers zonder al te veel kennis van webdevelopment zelf hun webdesign kunnen bouwen. Het is dus geen systeem voor klanten maar voor graphic designers die bijv. geen budget hebben om het design uit te besteden. Om deze reden worden animaties en pagina overgangen, waar je normalerwijs een gecompliceerd script voor moet maken, stukken gemakkelijker gemaakt. In Webflow worden deze visueel in elkaar gezet en komt er geen code aan te pas. Waar je in WordPress een plug-in zou moeten installeren om bijv. je team te presenteren, kun je in Webflow zelf een CMS (Content Management System) item aanmaken. Dan geef je zelf aan welke velden je wilt hebben, of je een profielfoto wilt gebruiken etc. Het mooiste is, dit is allemaal visueel. Geen code te bekennen! Daarbij is het grote voordeel dat je geen onnodige extra functies installeert die bijv. wel in een plug-in kunnen zitten.

WordPress
WordPress, je maakt een schone installatie en kiest een gratis of betaald thema uit. Je installeert de benodigde plug-ins and you’re all set! Zo snel kan het gaan met WordPress. Het is niet heel ingewikkeld om zelf content te plaatsen of te vervangen op je website. Je moet wel weten waar je moet kijken. Plug-ins verstoppen hun instelling vaak onder dropdown menu’s of beschikken over een vage beschrijving. Maar zoek, en gij zult vinden. Het is heel aantrekkelijk voor klanten om zelf aan de slag te gaan met WordPress. Wil je een ticketsysteem integreren, contact formulieren toevoegen of zelfs webshop functionaliteiten toevoegen? Hier heb je allemaal plug-ins voor. Deze plug-ins en het thema zelf bieden vaak een aantal visuele instellingen aan waar je kleuren, lettertypes etc. kan aanpassen. Developers kunnen een stapje verder gaan en in de code duiken om zo de standaard template pagina’s en nog veel meer aan te passen.

Webflow VS. WordPress
Zoals hierboven te lezen hebben beide tools hun charmes. Toch hebben ook beide tools zo hun voor- en nadelen. Webflow geeft je volledige ontwerp vrijheid in een soort van Adobe Indesign interface, terwijl WordPress wordt beperkt door sjablonen, plug-ins of helemaal opnieuw wordt gecodeerd. Webflow heeft een schone en goede codekwaliteit, terwijl WordPress-code rommelig kan worden vanwege de uitgebreide behoefte aan plug-ins. Met Webflow kun je bewerkingen op de pagina aanbrengen, terwijl je bij WordPress dashboard- en pagina-editors moet gebruiken. Aan de andere kant is Webflow wel duurder en betaal je bij WordPress alleen voor hosting, thema’s en extra plug-ins. Om Webflow te kunnen gebruiken moet er een abonnement worden afgesloten. WordPress is aan de andere kant geheel gratis, tenzij je gaat hosten. In dat geval betaal je hostingskosten.

Conclusie
Beide aanbieders hebben hun voor en nadelen. Voor graphic designers die vrij en visueel willen werken, is Webflow de perfecte optie. Op zoek naar structuur? Dan is WordPress een goede optie. Of je nu kiest voor Webflow of voor WordPress is geheel afhankelijk van de functie waar ze voor gebruikt gaan worden. Ben ook jij op zoek naar een nieuwe website, maar kun je geen keuze maken tussen bovenstaande tools of schakel je toch liever de hulp in van experts? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op! Wij helpen je graag!

Recente blogs

Samen het
verschil maken?

Of je nu een vraag hebt, een project wilt bespreken of gewoon even wilt sparren, we staan voor je klaar!

[wd_asp id=1]